Folketingskandidat i østjylland

Bookmark and Share

Nyheder

30/04 - 2016

Vi skal ikke spænde ben for mønsterbryderne


Netop nu forhandles der om en ny gymnasiereform. Resultatet bliver helt afgørende for den fremtidige sociale mobilitet i Danmark. Hvis regeringen får deres vilje igennem, vil det nemlig spænde ben for mange mønsterbrydere i uddannelsessystemet. Benspændet består af for skæve karakterkrav og en forringelse af HF.

Venstre foreslår et karakterkrav på 4 i dansk og matematik for at kunne komme i gymnasiet. Det mener vi er for højt. Vi foreslår derfor et karakterkrav på 2 – ligesom på erhvervsskolerne. Samtidig vil regeringen gøre HF til en uddannelse, der som udgangspunkt ikke giver adgang til lange videregående uddannelser. Det er virkelig ærgerligt. For rigtig mange af de mønsterbrydere, som er lykkedes med at tage en lang videregående uddannelse, har HF spillet en helt afgørende rolle. Vi skal derfor ikke skære i de unges uddannelsesmuligheder, men i stedet sikre at dørene er åbne for dem, der kan og vil – også dem, der uddannelsesmæssigt er kommet lidt skævt fra start i tilværelsen.

Forhandlingerne bliver vanskelige. For regeringen har resten af blå blok ved sin side. Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil sætte endnu højere karaktermure op på henholdsvis 6 og 7, og de bakker op om, at HF skal åbne færre døre end i dag. Hvis regeringen lytter til dem i stedet for til os, risikerer vi at komme tilbage til en tid, hvor gymnasiale uddannelser var forbeholdt de få og ikke var noget for børn med forældre uden lange uddannelser.

Det er ikke, hvad Danmark skal byde de kommende generationer. Den kommende gymnasiereform skal fortsat give plads til mønsterbryderne – ikke spænde ben med skæve karakterkrav og en forringelse af HF.