Folketingskandidat i østjylland

Bookmark and Share

Nyheder

06/06 - 2011

Grundlovsdag - brug for selvransagelse


Grundlovsdag plejer at byde på en lang række taler om alle det danske demokratis fortræffeligheder. Men Grundlovsdag bør også byde på en alvorlig omgang selvransagelse.

For hvordan går det egentlig i Danmark med grundlæggende demokratiske principper som f.eks. retssikkerhed, mindretalshensyn, ytringsfrihed og religionsfrihed?

Svaret er, at det stadig går langt bedre i Danmark end så mange andre steder i verden. Men svaret er også, at det på en lang række punkter går den forkerte vej. Så hvis vi om 10 og 20 år stadig skal være et verdens fremmeste demokratier, bliver vi nødt til at ændre kurs.

Administrative udvisninger af udlændinge, øget overvågning af borgerne, administrative tilbageholdelser af demonstranter, afslag på statsborgerskab uden oplysning af årsag, sortering af mennesker efter oprindelse, forslag om forbud imod bestemte hensyn til bestemte religiøse minoriteter, ytringsfrihed reduceret til retten til at tale grimt om muslimer, krav om religion og religiøse symboler ud af det offentlige rum osv. osv. Alt sammen er det ting, der rokker alvorligt ved centrale grundpiller i det danske demokrati.

Tilsyneladende er frygten for det fremmede hos mange politikere langt større end forståelsen for grundlæggende demokratiske principper. Lad os bruge Grundlovsdag til at minde hinanden om, at en ydre trussel imod demokratiet som f.eks. terror nødigt skulle føre til en endnu mere alvorlig indre trussel imod selvsamme demokrati fra vores egne politikere.

Demokratiet kan nu engang ikke forsvares ved at fravige det!